Weegbree plant

weegbree plant

De wortel van de Smalle weegbree is ook geneeskrachtig. Dit plantje heeft een penvormig worteltje dat verticaal omlaag de grond in prikt, genaamd een penwortel. Echter maakt het plantje horizontaal ook een wortel waaruit zij op bepaalde knooppunten nieuwe plantexemplaren van zichzelf omhoog laat groeien. Zo vormt de Smalle weegbree horsten! Die wortel, daar kunt u op kauwen. Dit helpt tegen de verveling, maar ook bij mondontstekingen. Het plantje heeft nu eenmaal een duidelijke kracht van heling in zich zitten en de moderne nederlander is zich daar totaal niet van bewust. Onze voorouders kijken ons in hun graf met een scheef oog aan, dat weet ik wel zeker.

De mens van tegenwoordig vreet zijn buik rolrond aan de rode vitaminepillen, terwijl ze de gewiede Smalle weegbree in de vuilnisbak kieperen. Men weet niet eens dat dat plantje zo gezond. En iedereen maar klagen over geld en allemaal maar peperdure slakroppen kopen. Nadat u kennis heeft gemaakt met de Smalle weegbree in uw salade of in een pan als spinazie dan kunt u stoppen met al dat geld over de bank smijten voor die krop ijsbergsla. Smalle weegbree is heel goedkoop en kan ook heel goed over de humus op uw boterbammetje zijn plekje vinden. Het eten van Smalle weegbree stimuleert ook uw spierkracht en uw ondernemingslust. Wat ook handig is, is dat dit overvloedig voorkomende afvallen plantje een belangrijk deel van uw medicijnkastje overbodig maakt. Het fijngewreven blad is bruikbaar voor de meest voorkomende uitwendige kwaaltjes als een schaafwond, een sneetje, een ander ondiep wondje, een bijt van een insect en natuurlijk voor de beroemde antibrandneteljeukkracht! Thee van de gedroogde blaadjes werkt dan weer voor het meest voorkomende kwaaltje bij de mens, de verkoudheid! Een kompres kan gebruikt worden voor de wat agressievere insectenbeten.

weegbree plant
blanke mensen moest dragen. In Nederland groeit zij inmiddels door heel het land. Ze ligt voor iedere nederlander voor het oprapen. Zij behoort tot een van de meest voorkomende planten van het land. Hier zouden we blij mee moeten zijn aangezien dit plantje ieder mens van pas komt. Wie wil ze niet? We willen allemaal mineralen en vitamines eten. Hoe simpel kan je het hebben?

Weegbree (Plantago major)


Dat regelt de natuur weer handig. Uiteraard heeft Smalle weegbree wel een bepaalde voorkeur betreffende haar leefomstandigheden en dat heeft niets met taart te maken. Smalle weegbree houdt van open tegen gronden of gronden bedekt met laag gras. Op zulke plekken valt er namelijk nog genoeg zon op haar krans van blaadjes. Het plantje wordt ook wel Kattenstoeltje genoemd, misschien kunt u zich buikje daar wel iets bij voorstellen. Dit plantje heeft namelijk gén stengel. Op zon laag begroeide plek kan ze zich goed bezighouden met de favoriete bezigheid van elke plant, namelijk fotosynthese beoefenen. Als ze in een jolige bui is kan zij zich ook nog wel vermaken in iets hogere begroeiing met iets minder lichtdoorlating.

Grote weegbree - wikipedia


Laat het ongeveer 24 uur inweken, zeef dan de resterende bladeren eruit en voeg wat suiker toe. Breng het opnieuw aan de kook en laat het afkoelen. Om kriebelhoest tegen te gaan neem je zowel s morgens als s avonds een eetlepel. Maak er thee van, breng wat water aan de kook en voeg drie theelepels gehakt blad toe. Laat het geheel 10 minuten trekken. Dit helpt bij keel-en longproblemen. Zorg er wel voor dat je de niet-verkleurde bladeren gebruikt (je laat de bladeren dus uit de zon na het plukken) want verkleurde weegbree thee is echt niet lekker. Een genezende zalf maken met verse bladeren.

weegbree plant

Het eerste wat je wel moet herinneren is dat je bij de weegbree alleen het blad wilt gebruiken, de rauwe wortel van de weegbree is giftig en dus niet voor aan te raden. Het is niet meteen slecht voor je, maar in grote hoeveelheden krijg je er wel degelijk last van. Pluk bij een schone locatie, als je gezond probeert te eten dan is het belangrijk dat je goed oplet waar je dit kruid vandaan haalt. Wanneer je het uit de tuin haalt of ergens uit het bos dan zit je waarschijnlijk goed, maar als je het langs de weg gaat halen dan moet je niet vergeten dat elke plant de vervuiling om zich heen voor een gedeelte absorbeert. Het is een goed idee om weegbree te drogen aangezien je het dan kunt gebruiken wanneer jij dat wilt. Je wilt de bladeren in het donker laten drogen nadat jij ze geplukt hebt. Wanneer de weegbree bladeren verkleuren dan smaken ze bitter en smerig.

Je hoeft ze niet om te draaien, gewoon lekker in het donker laten liggen. Als je ze gaat drogen, dan bij maximaal 40 graden. De volgende mogelijkheden werken allemaal goed: Siroop tegen kriebelhoest, begin door ongeveer 30 gram gedeeltelijk gedroogde bladeren te verzamelen. Deze doe je in 2,5 cl alcohol en gewoon een tijdje laten trekken. Je merkt dat de alcohol uiteindelijk de bladeren zullen opnemen. Wanneer dat gebeurd is, dan verdun je het geheel met 22,5 cl kokend water.

File:Grote weegbree bloeiwijze plantago major subsp

Voordelen van het lokaal aanbrengen op de huid. Weegbree bladeren hebben antiseptische eigenschappen en kunnen lokaal op de huid worden aangebracht om de genezing van beschadigde huid te bevorderen. Daarnaast kan het helpen bij het verminderen vlees van huidontstekingen, bloed stollen, pijn verminderen, en kan het helpen om secundaire infecties bij wonden te voorkomen. De weegbree kan ook worden toegepast als een kompres om pijn te verminderen bij bijensteken, brandwonden, huiduitslag, aambeien en om jeuk te verlichten bij insectenbeten. Daarnaast kan een extract van weegbree worden gebruikt als mondwater om tandvleesontsteking en tandvleesaandoeningen te verminderen en helpt het bij de behandeling van mondzweren. Daarnaast kan weegbree worden gebruikt als een oogspoeling om te helpen bij het behandelen van conjunctivitis. De weegbree gebruiken, we weten dat het kneuzen van een weegbreeblad kan helpen bij het verminderen van pijn en jeuk. Maar waar kunnen we de weegbree nog meer voor gebruiken?

weegbree plant

Ruige weegbree - wikipedia

Je kunt het vaak gebruiken in verschillende recepten in plaats van spinazie of sla. Nutritionele voordelen, de weegbree bevat vezels, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink en koper, maar ook vitamine a, c. Het oktober is ook een rijke bron van talrijke fytochemicaliën, zoals allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines. Lees hier meer over vitamines, mineralen aminozuren. Fytochemicaliën zijn antioxidanten die van nature in planten voorkomen. Deze fytochemicaliën kunnen de schade die vrije radicalen in het lichaam veroorzaken drastisch verminderen. . Volgens verschillende betrouwbare bronnen binnen de kruidengeneeskunde heeft het weegbree blad anti-inflammatoire, pijnstillende, en immuunsysteem versterkende eigenschappen. Het is dus een beetje een alleskunner als het om de kruidengeneeskunde gaat.

Als je maar een beetje cholesterol oplet, dan kun je gezond eten overal vinden zelfs tussen de straattegels groeit er gezond eten. Plantago major, vaak gewoon de weegbree genoemd, is een soort onkruid dat zijn oorsprong vindt in zuid-Europa, maar nu wereldwijd gevonden kan worden. Weegbreeblad heeft een rijke geschiedenis als oraal en lokaal medicinaal gebruik, in het bijzonder voor de behandeling van huidaandoeningen. Het is dan ook niet vreemd dat het tegenwoordig ook wordt verkocht als een supplement voor een verscheidenheid van gezondheidsbevorderende doeleinden. Het werd vroeger vaak gebruikt als een geneesmiddel tegen brandnetelstekels. Je wrijft de plant over de brandnetelstekelplek heen en je merkt al snel dat de pijn en irritatie veel minder wordt. Echter, de weegbree kan veel meer voor ons doen dan alleen problemen met brandnetelstekels op te lossen. Het bevat veel verschillende vitamines en is gewoon rauw te eten.

Grote weegbree - beeldenbank - wiki groen Kennisnet

De reddende kracht van het mannelijk geslacht. Smalle weegbree, plantago minor (Narrow-leaved Plantain ieder mens heeft wel eens over zijn eigen benen heen geürineerd vanuit de gedachte dat dit zou helpen tegen Brandnetelpijn. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit is vetten niet nodig. Smalle weegbree is hét medicijn tegen Grote brandnetel. Zij bestaat al 4000 jaar op aarde. Fijnwrijven en op de jeukende plek smeren. Smalle weegbree groeit werkelijk overal door heel het land en vaak tevens in de buurt van brandnetels. Wanneer u een Brandnetelweegbreetaart wilt bakken komt dat natuurlijk ook goed uit.

Weegbree plant
Rated 4/5 based on 564 reviews
Recensies voor het bericht weegbree plant

  1. Yfajenuv hij schrijft:

    Creative commons Attribution-ShareAlike license. Wiktionary.org, usage. Used in Recipes, retrieved from " ". Picture taken by myself: (nl: Grote weegbree planten) Plantago major subsp.

  2. Xonyxo hij schrijft:

    Find out what you can. A link to the original article can be found here and attribution parties here. Wikipedia.org, usage. current 08:55, 1,122 1,572 (276 kb rasbak, picture taken by myself: (nl: Grote weegbree bloeiwijze) Plantago major subsp.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: